EEN ECHTE FAN!

Bijdrage van:1. juli 2021

RENNKOMPRESSORVERZAMELPASSIE – het is een lang woord maar de lijst van verzamelde kultpompen van Frank Dellanna is aanzienlijk langer. Deze 55-jarige arts uit Keulen omschrijft zijn ongebruikelijke hobby als “een beetje vreemd”. Hij vertelt hier hoe het allemaal zo gekomen is. 

Meneer Dellanna, sommige mensen verzamelen postzegels, u verzamelt pompen. Waarom?

Mijn vrouw zou zeggen: omdat er geen plaats meer was voor racefietsen. Maar dat is niet helemaal waar. Wel verzamelde ik in de loop van de jaren een kleine collectie klassieke racefietsen. Vooral de esthetiek van de slanke stalen frames fascineert me al sinds de jaren 80. Precies deze esthetiek vind ik terug in de vorm van de Rennkompressor. Dat was de aanzet voor mijn verzameling. 

Wanneer begon deze grote liefde?

Ik weet nog precies wanneer. Het was op een kleine markt voor racefietsonderdelen. Een speciaal model van de Rennkompressor werd op een stand tentoongesteld – als een klassiek schilderij in een gouden fotolijst van museumkwaliteit. Ik dacht waarschijnlijk onbewust bij mezelf dat de Rennkompressor, vergelijkbaar met een kunstvoorwerp, het verzamelen waard was.  

Wat fascineert u nog meer – naast de esthetiek – aan de Rennkompressor?

Traditie en functionaliteit. Ik vind het gewoon geweldig als een product zo goed is dat het tientallen jaren meegaat en wordt vervaardigd zoals toen. Daarnaast wordt de Rennkompressor gemaakt in Sauerland, waar ik altijd sympathie voor heb gehad. Naast deze aspecten is echter één ding cruciaal: ik heb nog nooit een pomp in mijn hand gehad die zo gemakkelijk pompt.

Hoeveel Rennkompressors heeft u?  

Ik bezit nu 88 exemplaren. Sommige zijn identiek maar in verschillende versies en staat van onderhoud – net als enkele beperkte jubileummodellen, die ik bijzonder mooi vind. Je bent nooit klaar als verzamelaar, maar mijn doel was om elk model in elke kleur te bezitten. Natuurlijk zijn er elke dag twee Rennkompressors in gebruik in onze fiets-actieve familie.

Heeft u een favoriete Rennkompressor? 

Rood is mijn absolute favoriete kleur en daarom is het geen wonder dat ik twee favoriete Rennkompressors heb: het allereerste, zeldzame model uit 1966 – mijn droom kwam uit na lang zoeken. En het jubileummodel dat in 2016 werd gelanceerd voor de 50ste verjaardag van de Rennkompressor.

Wat zeggen uw familie en vrienden erover?

Dat is een teer punt. Ik word een beetje uitgelachen. Mijn zoons vinden de collectie wel ok en mijn vrouw houdt zich elegant op de vlakte. Desondanks kan ik met deze passie in mijn eentje nog wonderbaarlijk goed omgaan.  

“Ik doe alles vanuit mijn hart. Dat geldt ook voor mijn
passie voor de Rennkompressor, die hiertoe heeft geleid.”